Dit betekent de bieb voor mij:

Ron heeft er mooie herinneringen aan: een kleine bieb in Nuth waar hij meeleefde met wilde dieren zoals Loki het Wolfje. Die boekjes eindigden altijd met de dood, het liep nooit goed af. Maar daar las hij overheen.

 

‘Mijn grootouders hadden een winkel in het dorp, zo’n echte Winkel van Sinkel. Daar zaten mijn broers en ik hele middagen muisstil comics te lezen. Tarzan, Batman. Heel voorzichtig, want ze waren voor de verkoop. Ook mijn ouders waren altijd met boeken en taal bezig. Ze waren bijvoorbeeld vrijwilliger in de bibliotheek. Mijn tante noemde ons De Familie Lees.’

 

‘Ik kon al lezen voor ik naar school ging. Als Zuster Petra even de klas uit moest, zette ze mij met een voorleesboek voor de klas. Arendsoog, Witte Veder. Heerlijke verhalen, waar ik nog steeds erg van houd. Wie kan schrijven, kan een beetje toveren. Een goed boek neemt je mee op een wonderlijke reis.

Toen ik vader werd, wilde ik mijn kinderen ook zo’n magische jeugd geven. We gingen op zondag vaak naar de bieb. Voorlezen, boekjes uitzoeken. Feest! Ze zijn nu bijna 20, maar het leesvirus zit ze jammer genoeg niet in de genen. Ze zijn meer van films, voor een boek heb je zitvlees nodig.

Gelukkig weet de bibliotheek óók jongeren te verleiden. Dat gaat anders, het draait meer om digitale boeken, online verhalen. Mijn lidmaatschap zal ik nooit opgeven, ook niet als ik zelf minder ga lenen. Een boek kan iemand veranderen en anders tegen het leven aan laten kijken, je gaat je verdiepen in een ander perspectief. Iedereen heeft daar recht op. Een goede bieb is onmisbaar voor de democratie.’

Ron Leunissen

“In de bieb gaf ik mijn kinderen de beste start: de magie van een goed boek en een venster op de wereld.”