Dit betekent de bieb voor mij:

Kon Katja Linders eerder lezen dan lopen? ‘Het zal niet veel gescheeld hebben!’, zegt ze zelf. Katja is een boekenfanaat pur sang, en bijna dagelijks in De Mariënburg te vinden. ‘Als ik het druk heb, vind ik het heerlijk om een rondje door de bieb te lopen. Dan komt er rust in mijn hoofd en een glimlach op mijn gezicht. De bieb is mijn kerk. Een oase van rust in de waan van alledag.’

 

‘Ik las al voordat ik het op school leerde’, vertelt Katja. ‘Mijn hele leven lees ik. Veel. Lezen verrijkt mijn leven en vormt mijn gedachten. Als je een boek uit hebt en je kijkt om je heen, dan ziet de wereld er anders uit. Mooie zinnen schrijf ik op in een boekje, opdat ik ze niet vergeet en met anderen kan delen. Kleine zinnen met grote wijsheden. Deze bijvoorbeeld: ‘Het belangrijkste is wie je bent als je geluk op is’, van Mark Rowlands, uit zijn boek De Filosoof en de Wolf. Prachtig toch? Ja, ik haal veel meer uit boeken dan alleen het verhaal. Ik schrijf er ook blogs over.’

Katja is sterk betrokken bij de Bibliotheek in Nijmegen en leverde als dagvoorzitter ook een bijdrage aan verschillende projecten en activiteiten. Bovendien is ze vrijwilliger in het Taalhuis. Hier kun je terecht als je hulp nodig hebt bij het lezen, schrijven en begrijpen van de Nederlandse taal. ‘Ik vind het heel goed dat de bieb zo nadrukkelijk inspeelt op maatschappelijke thema’s en de boer op gaat. Daardoor wordt de bieb, zelfs na honderd jaar, alleen maar relevanter.’

‘Zelf kom ik er ook vaak en graag. Uiteraard voor de boeken, maar ook voor de tijdschriften, de heerlijke thee en de rust. In de bieb hangt een bijzondere sfeer. Ik hoor daar thuis.’

Katja Linders

“De bieb is voor mij een oase van rust in de waan van alledag.”