Dit betekent de bieb voor mij:

In 1973 maakte mijn moeder mij lid, als 1-jarige. Een paar jaar later kwam Elly in filiaal Brakkenstein werken, op de jeugdafdeling. Ik vrat boeken. En ‘Elly van de bieb’ gaf regelmatig de richting van het menu aan. “Vond je dit leuk? Probeer dan nu eens deze!”. Ik vond het heerlijk, mijn wereld werd zo groot. Nadat de jeugdafdeling ‘op’ was, ging ik door naar de volwassenen. Elly opende opnieuw een boekenwereld voor mij, vol met titels en schrijvers die ik zelf niet meteen zou pakken, maar die onontbeerlijk voor mijn innerlijke ontwikkeling bleken te zijn. Het werd duidelijk dat we dezelfde emotie in een boek zochten: vond Elly het prachtig; vond ik dat waarschijnlijk ook. Ik verslond de boeken die zij ‘op haar lijstje’ zette. Terwijl ik in het buitenland woonde, hoorde ik dat Elly niet meer in Brakkenstein werkte. Ik schrok en besefte opeens dat ze een belangrijke rol in mijn leven vervulde – ze was een deel van mijn jeugd, de koningin van de beste boekenlijstjes! Aan wie moest ik nu vragen welk boek nu werkelijk de moeite waard was om te lezen, die een smaak heeft waar ik blindelings op kan vertrouwen? Ze bleek gelukkig niet ver weg te zijn, gewoon naar de bieb in de stad. Ze hield nog steeds lijstjes bij en beloofde deze bij te blijven houden, en dat doet ze – tot op de dag van vandaag, ook al werkt ze er helaas niet meer. Ik durf te beweren dat mijn empathische vermogens en innerlijke vorming voor een groot deel door boeken van de bieb zijn gevormd, met de veelzijdigheid die beschikbaar is. De bieb? Dat is Elly.

Ilse Jansen, Nijmegen